Δομή (Μέρη)



(Πηγή: http://musicstorytelling.blogspot.gr/2012/03/blog-post_2596.html)


  Η κιθάρα αποτελείται από δύο κύρια μέρη, το σώμα και το μπράτσο
  Το σώμα είναι το πλατύ μέρος της κιθάρας και αποτελεί το σημείο όπου  κομπλάρουν οι χορδές για να στηριχθούν σωστά. Επίσης, περιλαμβάνει τον "καβαλάρη" (ή αλλιώς γέφυρα) που τεντώνει τις χορδές πάνω από το υπόλοιπο μέρος της κιθάρας. Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και ως σημείο στήριξης του χεριού που χτυπάει τις χορδές. 
  Σε ορισμένες κιθάρες όπως στην κλασσική και στην ακουστική το σώμα είναι κοίλο που χρησιμοποιείται σαν αντηχείο το οποίο ενισχύει τον ήχο της κιθάρας με φυσικό τρόπο, ενώ το ξύλο το σχέδιο και η ποιότητα κατασκευής του είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τον τελικό ήχο που θα βγάλει το όργανο. 
  Στην ηλεκτρική κιθάρα είναι συνήθως συμπαγές και χρησιμεύει για την στέγαση των μαγνητών, τα ποτενσιόμετρα ρυθμίζουν ένταση και ήχο, καθώς και ηλεκτρονικά που ίσως να υπάρχουν. Και στην ηλεκτρική κιθάρα παίζει σημαντικό ρόλο το υλικό και η ποιότητα κατασκευής διότι επηρεάζουν τον τρόπο που δονείται το όργανο παράγοντας ήχους. 
  Το μπράτσο της κιθάρας είναι το μακρόστενο μέρος της, αποτελείται από την ταστιέρα, τον ζυγό και τα κλειδιά. Χρησιμοποιείται ώστε ο ο κιθαρίστας να έχει την δυνατότητα να μεταβάλει τον ήχο που βγαίνει από το όργανο, πατώντας τις χορδές σε διαφορετικά τάστα. 
   Στις κλασσικές κιθάρες διατίθεται ενσωματωμένο με όλη την κατασκευή, ενώ στα άλλα είδη κιθάρας (όπως στις ηλεκτρικές) μπορεί να διατίθεται και αποσπώμενο. 
   Ο ζυγός είναι το σημείο τεντώματος των χορδών απέναντι από τον καβαλάρη, ενώ τα κλειδιά είναι τα σημεία όπου καταλήγουν οι χορδές και διαθέτουν κοχλία που επιτρέπει το μεγαλύτερο ή μικρότερο τέντωμα τους, για σωστό κούρδισμα. 
Το πίσω μέρος του μπράτσου είναι καμπυλωτό ώστε να διευκολύνεται το πιάσιμο και η στήριξη του χεριού του παίκτη που πατάει τις χορδές, αντίθετα το μπράτσο στις ηλεκτρικές κιθάρες είναι λιγότερο καμπυλωτό. 
 Το ξύλο που υπάρχει στο μπράτσο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο όπως και το ξύλο που βρίσκεται στο σώμα της κιθάρας. Το ξύλο για την ταστιέρα είναι συνήθως έβενος ή τριανταφυλλιά διότι αντέχει στην φθορά και δίνει καλύτερη αίσθηση παιξίματος.
   Στο πίσω μέρος τοποθετούνται ξύλα που αντέχουν στις φθορές καθώς λόγω της τάσης των χορδών εύκολα μπορεί να προκύψει καμπύλωση (σκεύρωμα) στο μπράτσο. Σε μία τέτοια περίπτωση ο ήχος της κιθάρας καταστρέφεται και το παίξιμο γίνεται πολύ δύσκολο. Συνήθως στις ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες τοποθετείται μέσα στο μπράτσο μία σιδερένια ενσωματωμένη ράβδο όπου η καμπυλώτητα της μπορεί να ρυθμιστεί με κλειδί, επαναφέροντας τυχόν καμπύλωση του μπράτσου. 


(Πηγή: http://www.music-instruments.gr/gr/arthra9.php)


Τρόπος λειτουργίας


   Με τις χορδές, όπου βρίσκονται πάνω από την ταστιέρα, παίζει ο κιθαρίστας σε διάφορα σημεία (τάστα) με τα δάχτυλα του ενός χεριού του εκτός από τον αντίχειρα του, αυξομειώνοντας το μήκος τους ώστε να αλλάζει ανάλογα την συχνότητα που θα πάλλονται.
 Με το άλλο του χέρι κάνει τις χορδές να πάλλονται, είτε τραβόντας τες με τα δάχτυλα του (χρησιμοποιώντας τα νύχια του) , χωρίς την χρήση του αντίχειρα, είτε χτυπώντας τες με μία πένα. Ο ήχος που παράγεται δεν έχει μεγάλη ένταση γι' αυτό τον λόγο είναι αναγκαία η ενίσχυση του με φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας ακουστικά, όπου χρησιμοποιείται ένα αντηχείο για σώμα στην κιθάρα, ή αλλιώς με ηλεκτρονικό τρόπο χρησιμοποιώντας ενισχυτή στις ηλεκτρικές κιθάρες. Ο ενισχυτής λαμβάνει το ηλεκτρικό σήμα που παράγεται καθώς οι χορδές πάλλονται πάνω από τους μαγνήτες της κιθάρας και το ενισχύει αναλογικά ή ψηφιακά. 


(Πηγή: http://www.google.gr)

Δομή ακουστικής και κλασσικής κιθάρας:


"Παίξιμο" ηλεκτρικής κιθάρας με ενισχυτή:


"Παίξιμο" κλασσικής κιθάρας:


(Πηγή βίντεο: www.youtube.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικες προβολες σελιδας

(Πηγή: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9vwJmwYoREg)